Fakülteler nasıl kurulur?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Eylül 2005 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütçesi Devlet'ten çıkan üniversite'ler nasıl kuruluyor?Milli eğitim Bakanlığı nerede devreye giriyor? Bir ilde bir üniversite kurulmak istendiğinde ne yapılmalı, nereye başvurulmalı? İzlenmesi gereken protokol ve aşılması gereken bürokratik işlemler neler? Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul'da açılışına katıldığı bir ilköğretim okulu töreninde merak edilen tüm bu soruların yanıtını verdi.


Bakan Çelik, Ümraniye'de Bilge Soyak İlköğretim Okulu ve Erkut Soyak Lisesi'nin açılış töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"BÜTÇE TEK ELDEN ÇIKIYOR"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Devletin bütün kurumlarının merkezi idareden bağımsız olarak ne zaman isterlerse ve canları ne kadar isterse personel istihdam etme şansına sahip olmadıklarını" vurgulayarak, çünkü Türkiye'de bütçenin tek elden çıktığını, üniversitelerin bütçesini de devletin ödediğini belirtti.

Türkiye'de Devlet Personel Başkanlığı bulunduğunu anlatan Çelik, bir ilde bir fakülte kurulmak istendiğinde önce senatoların karar aldığını, bunun YÖK'e gönderildiğini, YÖK'ün gerekli görmesi halinde Milli Eğitim Bakanlığı'na gittiğini, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da bunu Devlet Personel Başkanlığı'na "personel politikaları ve potansiyeli açısından uygun olup olmadığını" sorduğunu söyledi.

Çelik, daha sonra da Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı'na sorulduğunu ve bütün buralardan olumlu cevap çıkması halinde konunun Bakanlar Kurulu ve Başbakanlığa sevk edildiğini kaydetti.

DEVLET SENKRONİZE ÇALIŞMAK ZORUNDADIR

Bakan Çelik, "Devlet bu şekilde birbiriyle senkronize çalışmak zorundadır. Yoksa Sayın Başbakanımızın, bizim, hiç kimsenin 'yükseköğretime, üniversitelere karşı olduğunu' düşünmek, kesinlikle bizim aklımızdan geçen bir şey değil. Düşünülmemesi gerekiyor.

Üniversiteler bu ülkenin üniversiteleri, rektör bu ülkenin rektörü, başbakan bu ülkenin başbakanı" dedi.

Çelik, "gazetelerde bu konuyla ilgili hiç hoş olmayan ifadeler yer aldığını ve bunları kesinlikle şık bulmadığını" da söyledi.

2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve yükseköğretime verilen toplam bütçenin 10 katrilyon lira civarında bulunduğunu, bugün ise bu rakamın 20 katrilyon lira olduğunu anlatan Bakan Çelik, 2002 yılında üniversite öğrencisi başına harcanan paranın 2 bin dolar, şu anki rakamın ise 3 bin dolar olduğuna dikkat çekti.

Hüseyin Çelik, yükseköğretimde öğrencilere ödenen kredi miktarının da 45 YTL iken, şimdi 110 YTL olduğunu ve bu rakamda 2006 yılı itibariyle yine artış olacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber